Friday, October 26, 2012

Rauhoittava maisema von Döbeln'in joukoille



Iltahartaus to 25.10.2012
Pekka Särkiö, kenttäpiispa, Lahti

Ohikulkijan voi olla vaikea häiritä käynnissä olevia puutarhajuhlia, joissa ilo on ylimmillään. Hän on kuitenkin ainoana huomannut, että grilli on sytyttänyt talon terassin tuleen. Silloin on parempi toimia ja ilmoittaa palosta kuin ajatella juhlatunnelmaa.

Hyvinvoivassa osassa maapalloa on vietetty kulutusjuhlaa. Kaikki eivät ole voineet osallistua siihen hyvillä mielin. Heitä painaa se, että luonnonvarojen kulutus, saastuttaminen ja väestönkasvu ylittävät maapallon kestokyvyn. Toisia taas painaa aina uuden velan ottaminen tulevien sukupolvien piikkiin, että juhlat saisivat jatkua. Toisessa osassa maailmaa juhlia ei ole voitu edes aloittaa, kun jokainen päivä on eloonjäämistaistelua. Kuka ohikulkija huutaisi, että talo palaa?

Raskaiden uutisten tuojalta vaaditaan viisautta. Vaikeasti nieltävä totuus on annosteltava oikein, ettei nieleminen lakkaa kokonaan. Silti totuus pitäisi voida sanoa, kun siihen on aihetta. Paljon huonompi vaihtoehto on jättää totuus kertomatta ja pitää yllä katteetonta toiveikkuutta. Hyvinvointimaailman ensimmäisen luokan kansituoleilla istuvia odottaa muuten äkkipysäys.

Vanhan testamentin profeetoilla on ollut vaikea tehtävä ilmoittaa Jumalalta saamansa sanoma Israelille sulkematta kuitenkaan heidän korviaan liialla ankaruudella.

Tämä päivän Vanhan testamentin teksti puhuu profeetta Aamoksesta. Hän on varhaisin kirjaprofeetoista, joka vaikutti 700-luvun puolivälissä eKr Samariassa. Hän arvosteli selvin sanoin yläluokkaa, joka kohteli väärin köyhiä ja turvattomia: ”Te vihaatte sitä, joka kaupunginportin kokouksessa vaatii oikeaa tuomiota, ja inhoatte sitä joka kertoo totuuden. … Sen tähden teidän käy näin: Vaikka te rakennatte taloja hakatuista kivistä, ette saa asua niissä. Vaikka te istutatte ihania viinitarhoja, ette saa nauttia niiden viiniä. Sillä minä tiedän teidän rikostenne luvun ja syntienne määrän. Te sorratte syytöntä, te otatte lahjuksia ja syrjitte köyhiä oikeuspaikalla.” (Aam 5:11-12) Aamos kehotti ihmisiä kääntymään Jumalan puoleen: ”Etsikää Herraa, niin saatte elää!” (Aam 5:6).

Jumala näytti Aamokselle tulevan onnettomuuden, heinäsirkkojen ja tulen tuhoaman maan. Silloin profeetta rukoili armahdusta: ”Herra Jumala, anna anteeksi! Kuinka Jaakobin suku voi kestää tämän, sehän on niin vähälukuinen.” (Aam 7:1-6). Lopulta hän kuitenkin julisti Jumalan tuomion Israelin pyhäköitä ja kuningasta vastaan.

Tähän liittyy päivän teksti. Kuninkaan oman pyhäkön pappi Amasja valitti kuninkaalle Aamoksen julistuksesta. Virallinen kuninkaan pappi karkotti Aamoksen pois sanoen: ”Näkijä, mene tiehesi ja palaa Juudaan! Profetoi siellä ja hanki leipäsi siellä! Betelissä et enää profetoi. Tämä on kuninkaan pyhäkkö ja valtakunnan temppeli” (Aam 7:12).

Kuninkaan omalla papilla Amasjalla oli kiusaus miellyttää kuningasta ja kiitellä tämän toimia Jumalan nimissä. Samalla Amasja koki Aamoksen tuomion julistuksen kiusallisena. Jompi kumpi ei puhunut Jumalan tahdon mukaan. Amasja päätti, että hän sai jäädä ja Aamos lähteä. Myöhemmät tapahtumat osoittavat, että hävitystä ja pakkosiirtolaisuutta ennustanut Aamos oli ollut oikeassa. Parinkymmenen vuoden kuluttua Assyria valloitti Israelin ja vei kansan pakkosiirtolaisuuteen.

Miltä tämän päivän puheet näyttävät tulevan historian valossa? On helppoa maalata todellisuuden päälle rauhoittavia maisemia, jotka peittävät todellisuuden. Profeetta Jeremia sanoo vastuuttomasti puhuvista papeista ja profeetoista: ”Huolettomasti he parantelevat minun kansani vammoja. He sanovat: ”Nyt on rauha, kaikki hyvin” vaikka rauhaa ei ole.” (Jes 6:14). Varsinkin julkisen vallan edustajilla ja päättäjillä on vastuu arvioida oikein tilannetta ja tehdä kauaskantoisia päätöksiä yhteiseksi parhaaksi.

Tämän viikon tekstit puhuvat Jeesuksen lähettiläistä. Jokainen meistä voi olla Jeesuksen lähettämä toivon tuoja. Onnettomuusviestit eivät ole silloin päällimmäisenä. Vietävänä on ennen kaikkea sanoma armahduksesta. Jumala on lähettänyt Jeesuksen pelastajaksi synnin maailmaan. Hän on kaikkien kärsivien ja apua odottavien toivo.

Rukoilemme: ”Rakas Taivaallinen Isä. Ole niiden tukena, jotka etsivät paikkaansa kärsivässä maailmassa. Avaa sydämemme heidän tarpeilleen. Kutsu kaikkia kansoja pelastukseen. Anna uskollisia lähettiläitä viemään ilosanomaa Jeesuksesta. Tätä rukoilemme Hänen lunastustyönsä tähden”. Aamen

Friday, October 12, 2012

Olen vapaa



Iltahartaus to 11.10.2012
Mika Aspinen, kouluttaja, Vantaa

»Miksi kymmentä käskyä ei lausuttu jo heti Raamatun alussa?» kysyy vanha juutalainen tarina, ja vastaa tähän kysymykseen vertauksen avulla:
»Kerran tuli muuan mies erääseen maakuntaan ja sanoi sen asukkaille: ’Tahdon olla teidän kuninkaanne.’ Silloin asukkaat vastasivat: ’Oletko sitten tehnyt jotain hyvää, mikä oikeuttaisi sinut olemaan meidän kuninkaamme?’ Mitä hän teki? Hän rakensi heille muurin. Hän rakensi heille vesijohdon. Hän myös puolusti heitä hyökkääjiä vastaan. Sitten hän sanoi uudestaan: ’Tahdon olla teidän kuninkaanne.’ Nyt asukkaat vastasivat: ’Kyllä vain!’
Samoin teki myös Kaikkivaltias. Hän vapautti israelilaiset Egyptistä, halkaisi heille Kaislameren, antoi sataa heille mannaa taivaasta, antoi lähteen puhjeta autiomaahan, toi heille viiriäisiä ja puolusti heitä hyökkääjiä vastaan. Vasta sen jälkeen hän sanoi heille: ’Tahdon olla teidän kuninkaanne.’ Ja tähän he vastasivat: ’Kyllä vain.’»

Siis ensin vapautus, sitten vasta kymmenen käskyä – tai pikemminkin kymmenen vapauttavaa sanaa (kuten niitä kutsui nyt jo edesmennyt Vanhan testamentin opettajani Timo Veijola).

Mistä olen vapaa? Mihin olen vapaa?
Miten käskyjen älä-kiellot puhuttelevat myönteiseen muotoon luovasti kääntyvinä?

*

Ensimmäinen vapauttava sana: "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinulla ei saa olla muita jumalia."

Olen vapaa erilaisista epäjumalista, kaikista orjuuttavista ja kahlitsevista voimista ja valloista.
Minä uskon Jumalaan, joka johtaa minut orjuudesta vapauteen ja kutsuu minut toimimaan vapauden puolesta, kaikkia orjuuden muotoja vastaan. Jumala, oletko sinä jopa markkinavoimia suurempi?

Tämä vapauttava sana jatkuu: "Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa."

Olen vapaa patsaista – ja patsastelusta.
Olen vapaa käyttämään erilaisia mieli- ja kielikuvia Jumalasta.
Niistä yhdenkään ei tarvitse antaa kahlita, sillä ”ainoa oikea kuva” muuttuu äkkiä epäjumalankuvaksi.
Niistä yhdenkään ei tarvitse antaa kahlita, koskaJumalan salattu todellisuus on jotakin suurempaa, jotakin värikkäämpää kuin mitkään kuvat. Jumala, kiitos, että olet jotakin suurempaa, jotakin enemmän.

*

Toinen vapauttava sana: "Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä."
Olen vapaa vannomisesta, maagisesta ajattelusta, voimasanoista.
Olen vapaa lausumaan Jumalan nimen, kun ylistän häntä tai huudan häntä avuksi.
Olen vapaa lausumaan sinun nimesi, Jumala, joka olet itse minut nimeltä kutsunut omaksesi.

*

Kolmas vapauttava sana: "Muista pyhittää lepopäivä."
Olen vapaa lepoon.
Vain sinä, Jumala, voit levätä saatuasi ensin kaiken valmiiksi. Minä tarvitsen lepopäivää aivan erityisesti silloin, kun kaikki jää vielä kesken. Jumala, kiitos, että saan levätä keskeneräisenä.

*

Neljäs vapauttava sana: "Kunnioita isääsi ja äitiäsi."
Olen vapaa kulkemaan elämän tutkimusmatkaa osana pitkää sukupolvien ketjua.
Kiitos, hyvä Jumala, vanhemmistani, iso- ja esivanhemmistani.

*

Viides vapauttava sana: "Älä tapa."
Olen vapaa suojelemaan elämää, niin omia lajitovereitani kuin koko sinun suurta luomakuntaasi, Jumala.
Olen vapaa kehittymään, pyytämään anteeksi vihastumistani ja antamaan anteeksi.

*

Kuudes vapauttava sana: "Älä tee aviorikosta."
Olen vapaa, kun voin heittäytyä aidosti kaikkein läheisimpiin ja tärkeimpiin ihmissuhteisiini,
kasvaen yhdessä, vailla tarvetta pelata valtapeliä, vailla kaksoiselämän tuplataakkaa.
Jumala, anna minulle voimaa ja asennetta ihmisenä kasvuun, tee minusta läheinen ja lähimmäinen.

*

Seitsemäs vapauttava sana: "Älä varasta."
Olen vapaa iloitsemaan kaikesta siitä, mitä käyttööni on annettu. Olen vapaa kunnioittamaan ja arvostamaan sitä, mitä toisen käyttöön on annettu. Olen myös vapaa turhista tavaroista. Ehkä varastamisen vastakohta ei olisikaan omasta kiinnipitäminen, vaan omastaan jakaminen?
Jumala, anna minulle määräosani leipää.

*

Kahdeksas vapauttava sana: "Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan."
Olen vapaa puhumaan totta ja oikeaa. Kieli on pieni elin mutta voi kerskua suurista asioista. Kiitos, Jumala, siitä vastuullisesta vapaudesta, jonka olet antanut, kun lahjoitit minulle kielen, puhutun kielen ja elekielen, sillaksi minun ja lähimmäiseni välille.
Herra, avaa minun huuleni, niin suuni julistaa kunniaasi.

*

Yhdeksäs ja kymmenes vapauttava sana: "Älä tavoittele mitään, mikä kuuluu lähimmäisellesi."
Ensimmäinen vapauttava sana alkoi sanalla ’minä’, viitaten Jumalaan. Viimeinen vapauttava sana päättyy (alkukielessä) sanaan ’lähimmäinen’. Kymmenen vapauttavaa sanaa ovat matka Jumalan luota lähimmäisen luo. Siksi ne voi tiivistää rakkauden kaksoiskäskyyn: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Käsky on laaja – siksi se vapauttaa luovuuteen.

Kiitos, Jumala, että rakastat minua niin paljon, että rohkaiset minua vastuulliseen vapauteen.
Kiitos, Kristus, sinä joka olet vapauttanut meidät.
Kiitos, Pyhä Henki, joka johdat meitä rauhaan, iloon ja vapauteen.

Virsi: 523:1,4

Thursday, October 04, 2012

Aamuhartaus ke 03.10.2012
Ilkka Raittila, pastori, Joensuu

Hengittämistäkin voi opetella

Katekismussarjaan kuuluva aamuhartaus antaa toivoa, että hengittämistäkin  voi opetella. Enkeli ei sulkenut suuta kaikilta ennen syntymää. Tuliukkoina heidän sanomisensa syövät metallimiesten ja -naisten uskottavuutta. Ensimmäinen hengenveto ja itku on tärkein, sillä vastasyntynyt ilmoitta oman äänensä. 

Mitä se lounatuuli itkee?

"Älkää tyhjiä hokeko niin kuin pakanat, vaan rukoilkaa te siis näin: Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. aamen."