Friday, October 26, 2012

Rauhoittava maisema von Döbeln'in joukoille



Iltahartaus to 25.10.2012
Pekka Särkiö, kenttäpiispa, Lahti

Ohikulkijan voi olla vaikea häiritä käynnissä olevia puutarhajuhlia, joissa ilo on ylimmillään. Hän on kuitenkin ainoana huomannut, että grilli on sytyttänyt talon terassin tuleen. Silloin on parempi toimia ja ilmoittaa palosta kuin ajatella juhlatunnelmaa.

Hyvinvoivassa osassa maapalloa on vietetty kulutusjuhlaa. Kaikki eivät ole voineet osallistua siihen hyvillä mielin. Heitä painaa se, että luonnonvarojen kulutus, saastuttaminen ja väestönkasvu ylittävät maapallon kestokyvyn. Toisia taas painaa aina uuden velan ottaminen tulevien sukupolvien piikkiin, että juhlat saisivat jatkua. Toisessa osassa maailmaa juhlia ei ole voitu edes aloittaa, kun jokainen päivä on eloonjäämistaistelua. Kuka ohikulkija huutaisi, että talo palaa?

Raskaiden uutisten tuojalta vaaditaan viisautta. Vaikeasti nieltävä totuus on annosteltava oikein, ettei nieleminen lakkaa kokonaan. Silti totuus pitäisi voida sanoa, kun siihen on aihetta. Paljon huonompi vaihtoehto on jättää totuus kertomatta ja pitää yllä katteetonta toiveikkuutta. Hyvinvointimaailman ensimmäisen luokan kansituoleilla istuvia odottaa muuten äkkipysäys.

Vanhan testamentin profeetoilla on ollut vaikea tehtävä ilmoittaa Jumalalta saamansa sanoma Israelille sulkematta kuitenkaan heidän korviaan liialla ankaruudella.

Tämä päivän Vanhan testamentin teksti puhuu profeetta Aamoksesta. Hän on varhaisin kirjaprofeetoista, joka vaikutti 700-luvun puolivälissä eKr Samariassa. Hän arvosteli selvin sanoin yläluokkaa, joka kohteli väärin köyhiä ja turvattomia: ”Te vihaatte sitä, joka kaupunginportin kokouksessa vaatii oikeaa tuomiota, ja inhoatte sitä joka kertoo totuuden. … Sen tähden teidän käy näin: Vaikka te rakennatte taloja hakatuista kivistä, ette saa asua niissä. Vaikka te istutatte ihania viinitarhoja, ette saa nauttia niiden viiniä. Sillä minä tiedän teidän rikostenne luvun ja syntienne määrän. Te sorratte syytöntä, te otatte lahjuksia ja syrjitte köyhiä oikeuspaikalla.” (Aam 5:11-12) Aamos kehotti ihmisiä kääntymään Jumalan puoleen: ”Etsikää Herraa, niin saatte elää!” (Aam 5:6).

Jumala näytti Aamokselle tulevan onnettomuuden, heinäsirkkojen ja tulen tuhoaman maan. Silloin profeetta rukoili armahdusta: ”Herra Jumala, anna anteeksi! Kuinka Jaakobin suku voi kestää tämän, sehän on niin vähälukuinen.” (Aam 7:1-6). Lopulta hän kuitenkin julisti Jumalan tuomion Israelin pyhäköitä ja kuningasta vastaan.

Tähän liittyy päivän teksti. Kuninkaan oman pyhäkön pappi Amasja valitti kuninkaalle Aamoksen julistuksesta. Virallinen kuninkaan pappi karkotti Aamoksen pois sanoen: ”Näkijä, mene tiehesi ja palaa Juudaan! Profetoi siellä ja hanki leipäsi siellä! Betelissä et enää profetoi. Tämä on kuninkaan pyhäkkö ja valtakunnan temppeli” (Aam 7:12).

Kuninkaan omalla papilla Amasjalla oli kiusaus miellyttää kuningasta ja kiitellä tämän toimia Jumalan nimissä. Samalla Amasja koki Aamoksen tuomion julistuksen kiusallisena. Jompi kumpi ei puhunut Jumalan tahdon mukaan. Amasja päätti, että hän sai jäädä ja Aamos lähteä. Myöhemmät tapahtumat osoittavat, että hävitystä ja pakkosiirtolaisuutta ennustanut Aamos oli ollut oikeassa. Parinkymmenen vuoden kuluttua Assyria valloitti Israelin ja vei kansan pakkosiirtolaisuuteen.

Miltä tämän päivän puheet näyttävät tulevan historian valossa? On helppoa maalata todellisuuden päälle rauhoittavia maisemia, jotka peittävät todellisuuden. Profeetta Jeremia sanoo vastuuttomasti puhuvista papeista ja profeetoista: ”Huolettomasti he parantelevat minun kansani vammoja. He sanovat: ”Nyt on rauha, kaikki hyvin” vaikka rauhaa ei ole.” (Jes 6:14). Varsinkin julkisen vallan edustajilla ja päättäjillä on vastuu arvioida oikein tilannetta ja tehdä kauaskantoisia päätöksiä yhteiseksi parhaaksi.

Tämän viikon tekstit puhuvat Jeesuksen lähettiläistä. Jokainen meistä voi olla Jeesuksen lähettämä toivon tuoja. Onnettomuusviestit eivät ole silloin päällimmäisenä. Vietävänä on ennen kaikkea sanoma armahduksesta. Jumala on lähettänyt Jeesuksen pelastajaksi synnin maailmaan. Hän on kaikkien kärsivien ja apua odottavien toivo.

Rukoilemme: ”Rakas Taivaallinen Isä. Ole niiden tukena, jotka etsivät paikkaansa kärsivässä maailmassa. Avaa sydämemme heidän tarpeilleen. Kutsu kaikkia kansoja pelastukseen. Anna uskollisia lähettiläitä viemään ilosanomaa Jeesuksesta. Tätä rukoilemme Hänen lunastustyönsä tähden”. Aamen

No comments: