Wednesday, May 23, 2012

Käskyt uusiksi: Kunnioita isääsi ... 4. käsky

Presidentti Ahtisaarelle talouspalkinto (17.6.2012 16:23)

 "Kenen jalka kapsaa, sen suu napsaa." 





http://areena.yle.fi/radio/1550997


Aamuhartaus 23.05

Katekismus-sarjassa neljännestä käskystä puhuu pastori Risto Leppänen, Turku. Virsi 464:1-3. Virsi alkaa sanoin "Kuin oksat vihannoivat". Psallamus-kuoro, joht. Ilmo Riihimäki, urut Juhani Haapasalo.
Ke 23.5 klo 06.16

PS. Löysin tänään uudistuneen areenan, jonka kautta voin kuunnella hartausohjelmia. 25.05.2012




Pyhän Birgitan rukous
Aamuhartaus. YLE Radio 1 07.50 - 08.00 Pastori Risto Leppänen, Turku.

Tämän enempää en saa kopioida aamun käskyä uusiksi. Areena uudistui, hartausohjelmien kuuntelu netissä loppui. Mitä sillä on väliä 23.5.2012 sanankuulijoille, kunhan jotakin muuta tulee tilalle. Se onkin jeesustelua suomalaismetsissä, kun kuntauudistus on meneillään. Palveluasunnossa elävä vanhus joutuu itse tilaamaan siivoojan ja maksamaan yrittäjälle palkan taskurahoiksi.

Tätini asui kotonaan kolme vuotta jalan amputoimisen jälkeen. Pääsi omin voimin sänkyyn ja sängystä pyörätuoliin. Kaksi kunnan työntekijää tuli aamulla kotikäynnille. Toinen pyyhki jäljet sängystä vessaan, toinen seisoi tumput suorana ovella. Hoitosuhteen alussa täti järjesti kahvihetken pullineen ja hoitajat istuivat pöytään kertaamaan kylän tapahtumia. Sitten se loppui. 

Täti pyysi minua tekemään pieniä askareita poiketessani. Virisi keskustelu kotiavustajien kanssa heidän tehtävästään kotikäynnillä. Pyörätuolin jälki saneli heidän siivousalueen sängystä vessaan ja keittiöön. Omakotitalon muu siivous oli muiden homma. Lähetin terveisiä johtavalle kodinhoitajalle. Hän soitti.
- Sinä riitelit kotiavustajien kanssa.
- Itse en tiennyt riidelleeni, annoin vain palautteen läheisenä tädin kotona selviämisestä.
- Kotiavustajat saavat itse päättää, mitä he tekevät tai jättävät tekemättä. Käytäntö jatkui entisellään.

Kunnan työntekijöiden tehtävä oli pitää kunnan puolta ja katsoa omaa etuaan pihistäessään luvatuista palveluista. Tiesin eläkkeensaajan hoitotuesta. Kaikki etuudet testattiin kotiavustajien ymmärryksellä keskustelukumppanin puutteessa.
- Et sinä saa hoitotukea, sinähän syöt vielä itse. 
Sitä syömistä helpotti omat konstit. Keitetyt perunat jäivät keitinveteen. Siitä oli helppo puristaa terveellä kädellä kuori pois. Muistutti sian ruokkimista. Ketetyt perunat tilsittiin mössöksi käsin, eihän porsaan eteen kokonaisia perunoita kaadettu.

Kävin eläkkeensaajan hoitotukihakemukset, yhdessä täytettiin ja samalla täti kertoi hautajaistoiveistaan. Hoitotuki tuli aikanaan ja minusta tuli kunnan vihollinen Mustan Ukkosen mielestä. Hän nousi väärällä jalalla joka aamu kouluttaessaan tytärtään lääkäriksi. Olivat saaneet auttaa tätiä rahasta, mutta auttaminen kärjistyi riitaan. 
Kuka kunnassa päätti kunnalle kuuluvista palveluista 1991 lähtien? Hoitajille maksettiin kannustuslisää laitoksessa ja kotona, säästämällä sänkypotilaiden vaipoissa ja kotona rajaamalla palvelualueen. Se oli johtavien mukavuusaluetta tehdä hoidettavan olo niin epämukavaksi kuin mahdollista. Tätä kunnan palvelurakennetta ollaan kuntauudistuksella viemässä läpi. Vastuuta ei tarvitsisi kantaa kenenkään, kun Musta Ukkonenkin on tullut vanhaksi eikä ole enää ketään, jota salamoillaan satuttaisi.

Omaishoitoaika 1991-2000 säilyy Öllin isän oppivuosina. Käskyjä ei kukaan muistanut, omistamisesta kaikki riippui. Kenellä oli, sille annettiin. Tämä järjenköyhä aika jatkuu, ettei edes netin kautta voi käskyjä kerrata. On menossa uudistuksen  ja uudistusten yhteensovittamisen aika. Neljännen käskyn lupaus ei toteudu, että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä. Unennäkö laihoista ja lihavista vuosista jatkuu. Niiden antamaa opetusta ei kukaan ota todesta eikä ministereillä aikanaan ole valmiita ratkaisuja, kuinka lakeja pitäisi laatia. Perimyksessä on jatkuvuus tavallaan ja mikä sen pahan tappaisi.

No comments: