Iltahartaus to 30.08.2012
Pekka Särkiö, kirkkoherra, Lahti
Kasvimaaharrastuksemme alkuaikoina kylvöohjeita tuli oiottua. Seuraukset tulivat näkyviin pitkin kesää, mutta varsinkin kesän lopulla. Satoa tuli vähän tai jonkun kasvin osalta ei lainkaan. Harrastusviljely on vain huvia, mutta entä jos pelissä onkin koko elämä?
Päivän Vanhan testamentin kertomuksen päähenkilö on sotapäällikkö. Hänen elämänsä oli ankarassa pelissä, johon sotapäällikönkään valta ei ylettynyt. Naaman, Syyrian kuninkaan sotapäällikkö sairasti parantumatonta spitaalia. Spitaali on kauhea tauti. Tarttuva ihosairaus johtaa pahoihin tulehduksiin ja kuolioihin. Spitaaliin sairastuneet yleensä eristettiin tartuntavaaran vuoksi muista ihmisistä.
Apu tuli yllättävältä taholta. Sotapäällikön perheessä oli palvelija, nuori tyttö, joka oli tuotu sotavankina Israelista. Tyttö sanoi, että israelilainen profeetta voisi parantaa Naamanin spitaalista. Lopulta syyrialainen Naaman oli vaunuineen profeetta Elisan talon edessä. Profeetta lähetti viestin Naamanille: ”Mene Jordanille ja peseydy siellä seitsemästi. Silloin ihosi palaa entiselleen, ja olet taas puhdas ja terve.”
Miten Naaman suhtautui saamaansa yksinkertaiseen ohjeeseen? Hän raivostui. Naaman oli odottanut jotain näyttävämpää, rukouksia ja käden liikuttelua sairaan ihon päällä. Tai miksi juuri Jordan? Eivätkö hänen kotimaansa joet ole paljon parempia? Lopulta Naamanin palvelijat saivat taivuteltua hänet profeetan neuvon puolelle. Naaman teki saamansa käskyn mukaan ja kastautui seitsemästi Jordanissa. Hän tuli terveeksi ja sairas iho muuttui sileäksi kuin lapsen iho.
Kertomuksessa on useita puhuttelevia yksityiskohtia. Sotavankina tuotu tyttö toimii uuden isäntänsä parhaaksi. Myös Naamanin palvelijat tuntuvat välittävän hänestä. Mies ansaitsi selvästi kunnioituksen Raamatun lukijan silmissä, siitä huolimatta että hän oli vierasmaalainen. Hyvä sotapäällikkö Naaman syyrialainen saa minut toivomaan sitä, että tämän päivän Syyriassa sisällissota voisi tauota ja eri vähemmistöt saisivat elää siellä turvassa.
Eniten minua puhuttelee kuitenkin Naamanin parantuminen kun hän on kuuliainen saamalleen ohjeelle. Ensin hän esittää kriittisiä kysymyksiä, mutta on lopulta valmis nöyrtymään ja siirtämään syrjään oman ylpeytensä. Vaikea sairaus tai joku muu ihmisen hallintavallan ylittävä asia saavat turvautumaan Jumalaan ja antamaan hänelle tilaa toimia.
Moderni länsimainen ihminen haluaa itse hallita, ymmärtää ja kontrolloida loppuun asti kaikkea. Tilan antaminen Jumalalle on vaikeaa. Uskossa ja jumalasuhteessa on kuitenkin kyse vastavuoroisuudesta, kuuntelemisesta, suostumisesta, kuuliaisuudesta ja luottamuksesta. Se merkitsee sitä, ettei ole enää pakko hallita kaikkea omassa elämässä. Samalla Jumala saa tilaa vaikuttaa ja toimia.
Kerran Jeesus tuli Jordanille Johannes Kastajan kastettavaksi. Johannes esteli. Hän ei ymmärtänyt, miksi Jeesuksen piti saada häneltä kaste. Mutta Jeesus sanoi: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” (Matt 3:15)
Jeesus antoi myöhemmin seuraajilleen tehtävän liittää kasteen kautta kaikki kansat hänen opetuslapsikseen ja pelastuksen osallisuuteen. Naaman Syyrialainen oli kuuliainen ja parantui kuolettavasta sairaudesta. Hän sai kuin lapsen puhtauden. Samalla tavalla vaikuttaa pyhä kaste, kun sen lahja otetaan uskolla vastaan.
Monet kysyvät tänään epäillen, miksi tarvitaan kastetta. Yhä enemmän lapsia jää kastamatta. Jeesuksen antama nimenomainen käsky, tai kristikunnan yhteinen käytäntö eivät paina riittävästi. Jotkut vanhemmat etsivät kevyempää tapaa, kuten siunausta osana nimenantoseremoniaa. Rohkaisen kaikkia tarttumaan kasteen lahjaan, Jumalan armoon Jeesuksessa Kristuksessa. Se kantaa läpi elämän.
Rukoilemme: ”Herra Jumala, rakas taivaallinen isä. Sinä olet elämän lähde. Me kiitämme sinua siitä, että jo kasteessa otat meidät yhteyteesi ja annat tulla osalliseksi kaikista pelastuksen lahjoista. Siunaa koteja ja perheitä, niin että turvaudumme sinuun ja elämme aina lapsinasi. Tätä rukoilemme poikasi Jeesuksen Kristuksen tähden. Aamen.”